B  

Bilder fra fjellene i Sykkylven

Alle disse bildene har jeg tatt selv, med ett unntak. Gjett hvilket!  Naturbilder: Her finner du berg, vann, trær, fjord og annet. 
Postkortbilder: Sykkylven i sin helhet.
Det aller, aller, aller flotteste fjellet i Sykkylven er Straumshornet, fjellet som står midt imot når du kommer med ferge til Aursneset. Dette bildet er tatt fra Aursneset, og tåkeskydotter på Tyneskollen gir bildet en trollsk stemning. Tross sitt majestetiske utseende, fjellet er ikke vanskelig å bestige, skjønt enkelte passasjer mot toppen gjør at folk med høydeskrekk kan finne på å snu. Kvistene i forgrunnen er fra to furuer i hagen til mine foreldre, bildet er tatt fra stueverandaen.
Straumshornet, med tåke på Tyneskollen.
Straumshornet!

Bildet under er tatt fra foten av spiret, på min andre tur til toppen - sammen med min svoger Harald. Her ser det fremdeles tilforlatelig ut. 

Til høyre ser man fjellets mer dramatiske side. Når du kommer opp på eggen øverst, fra østsiden, så plutselig sier det stopp. Skal du videre nå må du fly, fjellet er som skåret med en kniv rett ned. Enda er det noen meter igjen til toppen

Personene på bildet er min eldste sønn, Vegar, og min søster Lise.

Straumshornet

Straumshornet
Rånahalvøya

Halvøyen mellom Hjørundfjorden og Sykkylvsfjorden kalles Råna-halvøya, og er et område kjent for alpine fjell og isbreer. Under til venstre er "Dronningløypa", dronning Sonja har mange ganger gått tur i denne dalen, og fortsatt over ryggen innerst i dalen og så gått ned i Hjørundfjorden på baksiden. De tre høyeste fjellene i bakgrunnen er Trollkyrkja, Blåbretinden og Råna. 

Ytterst på Rånahalvøya er det brede fjellet Skorpshornet, her sett fra Aursneset fergekai og med Aursneset-odden i forgrunnen. Det er Vegar som sitter og venter på ferga. Kalddalen er omtrent midt på Skorspshornet, og ligger stort sett i skygge her.

Riksheimdalen sett fra Hundatinden, Skorpshornet sett fra Aursneset fergekai
Slubba Slubba på sommerstid.

Dette bildet er fra et fjell som Sykkylvinger flest kjenner som et vinterterreng, men som du ser - det er nydelig om sommeren også. Det offisielle navnet på fjellet er Myrdalsfjellet, men alle kaller det bare Slubba. 

I bakgrunn ser man noen av fjellene i på Rånahalvøya - Trollkyrja, Blåbretinden, Råna og mye annet småsnacks. Den runde kollen i horisonten lengst til høyre er faktisk den samme som man ser på øverste bildet på denne siden, bare med en annen vinkel.

I forgrunnen er mine to yngste sønner, Arnt Martin og Bjørn Erik.

Østlendinger må gjerne protestere, men etter mitt syn var det pent vær den dagen bildet ble tatt. Og ideelt fjellvær.

Sandvikshornet

Sandvikshornet

Vassetra med Sandvikshornet i bakgrunnen. Dette er kanskje søndagsturfjellet framfor noe i Sykkylven, og det fjellet jeg har besteget oftest. Hvis du ser nøye etter finner du kanskje haren på bildet?

Til høyre ser du Arnt Martin og Bjørn Erik, 5 og 3 år,  på toppen av Sandvikshornet, sommeren 1998.
Nedenfor ser du Beate på samme fjelltopp, til samme tid, og med en formidabel utsikt mot Ørskog.

Sandvikshornet
Beate på Sandvikshornet
Ystevasshornet Ystevasshornet

Varden på bildet til venstre står bare en-to meter fra et kanten av et stup, bildet er tatt i 1991.

Bildet under er fra samme tur, på vei ned fra Ystevasshornet. Mot Brunstaddalen forsvant plutselig tåken som hadde ligget en stund, og fjellheimen trådte like plutselig fram. Bildet viser min far, min søster Nille og Vegar. Det store sorte fjellet er Dalmansshorn med Sætretinden, bakom er Brunstadtinden.

Dalmannshornet

Til slutt to bilder fra de østligste fjellene i Sykkylven, fjellene mellom Ramstaddalen og Storfjorden. Til venstre er Ansokdalsvannet, et meget avsidesliggende sted hvor du ikke kan regne med å treffe noen tilfeldig. Til høyre er utsikten fra Ramstadvarden, høyeste punkt i dette lille fjellområdet.

Utsikt fra Ramstadvarden

Vegar er med på begge disse to bildene. Ser du ham?

Siden er laget utfra en skjermstørrelse på 1024 x 768 pixler, font: Times Roman, 12.
 
 
Martin Ystenes' hjemmeside
ystenes@online.no