Blodtypedietten

Ikke bare slanking, men også en sunn måte å leve på?

Teorien om blodtypedietten tar utgangspunkt i at maten har kjennetegn som heter lektiner, som har blodtypelignende karakter. Fordi blodtype A har antistoff mot blodtype B i blodet sitt, vil man også reagere negativt på mat med B-lignende kjennetegn. Omvendt vil personer med blodtype B ha antistoffer mot A, og reagere tilsvarende mot A-lignende mat. Blodtype AB har ingen antistoffer, men oppfører seg i noen tilfeller som A, andre ganger som B. Blodtype 0 har både anti-A og anti-B og har derfor sin egen kostprofil.

Ønsker du å følge blodtypedietten bør den daglige kosten bygges opp omkring den maten som er spesielt bra for din blodtype. Du bør også unngå daglig de matvarer din blodtype reagerer negativt på. Hvis du har en kronisk sykdom bør disse matvarene utelates helt. En del matvarer er også nøytrale.

Hva er lektiner?

Hvis man ser på blodet vårt i et mørkefeltmikroskop etter et måltid, kan man se hvem som har spist blodtyperiktig mat. De som ikke har fulgt veiledningen, har røde blodlegemer som er klistret sammen som pengeruller. Årsaken til sammenklebingen, som kan utløse hjertekrampe hos hjertepasienter, er de blodtypefremmede lektinene. Dette farlige limet er proteiner med evne til å klebe seg til karbohydrater, for eksempel på cellemembraner. Matvarer som virker som medisin på en blodtype, kan forårsake sykdom hos en annen.

Spiser du bare matvarer som står under gruppen "medisinsk" i en periode, går vekten ned hvis du er overvektig. Matvarer fra den nøytrale gruppen, virker bare som mat, mens matvarer som står under "unngå" kan virke uheldig på kroppen dersom den spises for ofte. En diett fra de to første gruppene er bra dersom du føler deg småsyk og slapp, eller har større problemer med helsen.

TILBAKE