Om Columbus, to dronninger og oppdagelsen av Amerika
om sjakk i Vikingtiden
For sjakkentusiaster med katt
Ungdommens Sjakkforbund har en fin bokside...

 
 

 
 
 

Internettvju med Simen Agdestein

Caissa gir deg en annerledes sjakkside. Hun gir deg eventyrene, mytene og historien i,bak og rundt sjakk. Hun gir deg linker til skjønnlitteratur om sjakk, til kunst og kultur som har sjakk som tema. Caissa vil gi alle sjakkelskere verden rundt en ny opplevelse av sjakk...  Verdens mest fredelige krigsspill.  Caissa har hatt et utall av tilbedere. Mange har blitt inspirert til stort spill, noen til store dikt. En av dem var William James. Han skrev på 1700 tallet: 

A lovely Dyrad rang'd the Thracian wild, 
Her air enchanting, and her aspect mild; 
To chase the boundling hart was all her joy. 
Adverse from Hymen and Cyprian boy; 
O'er hills and valley was her beauty fam'd 
And fair Caissa was the damsel nam'd 

 

  Sjakkens opprinnelse. 

Noen mener spillets opprinnelse er i India, andre tror det gamle Kina må være stedet for sjakkens vugge. I Kongeboken fullført av den persiske dikteren Firdursi gis det flere antydninger om at sjakken, den stemmer fra Persia. Uansett hvor sjakken opprinnelig kommer fra, så havnet den også i Norge. I  gravhauger fra vikingtiden har vi funnet brikker, i Snorre kan vi lese om konger og jarler som spilte sjakk. Noen med døden til følge. På Caissas kultursider presenteres noen av mytene og historiene om både sjakken og dens opprinnelse slik det er blitt dramtisert og framstilt av Gerd E. Lillo.

Sjakk som tema i kultur.
Sjakk er et spill det har blitt filmer, bøker, dikt, limericks, PC-spill, korrespondanse, vennskap og uvennskap av. Det har blitt musikk, teater, spillmaskiner. Det har blitt nydelig utarbeidet kunst i form av brikker i materialer i alt fra hvalrosstann til plastikk og tre. Det har blitt billedlig kunst og det har blitt frimerkerut av det. 
Sjakk er idrett, kunst og vitenskap. Derfor presenterer Caissa bøker, filmer, forfattere og musikk. Hun utpeker månedens to beste personlige 
hjemmesider og månedens to beste klubbsider. Her kan det nok hende hun også tar en tur utover Norges grenser I hver kategori kårer hun årets side. Første kåring i 1998. Et eller annet sted plasserer hun månedens linkoverraskelse og av alle dyr og ting, minst en katt. Månedens spesielt utvalgte linker vil etterhvert bli samlet i Caissas linkarkiv og få en egen side.  
Sjakkoppgaver har hun også en forkjærlighet for, om enn de er litt spesielle.

 

Månedens sjakkbok. 

Noen ganger er en kopp te, en dyp lenestol og en god skjønnlitterærbok alt annet overlegent, selv sjakk online. For oss sjakkelskere er da intet bedre enn en bok med sjakk som tema. Derfor tipser Caissa deg om minst en bok hver måned. Enten skriver hun selv en omtale, eller hun linker deg avsted til en hun vet om på nettet. Du finner de tidligere bøkene i Caissas kulturoversikt øverst til venstre.  
Månedens bok er ingen nyutgivelse, men en meget gammel og berømt klassiker ved navn "Sjakknovelle".  
Vet du om en skjønnlitterærbok med sjakk som iallefall et av temaene? Tips Caissa, så kommer den kanskje med som månedens bok

Sjakknovelle.  
Rett før sin selvvalgte død sammen med sin livsledsagerske, utga Stefan Zweig 
sitt siste og mest berømte stykke prosa. "Sjakknovelle". Novellen ble filmet i 1960. Tysk fjernsyn har nettopp sendt en opplesningsserie fra denne boken. Her i landet finner du den oversatt til norsk på de aller fleste 
biblioteker. 
To grunnleggende forskjellige sjakkvirtuoser står overfor hverandre. Datidens verdensmester og en østerriksk emigrant  som har måttet redde seg fra Gestapo ved å spille sjakk. Med denne boken ville Zweig blant annet vise hvilken fare fascismen var for vestens kultur.
Månedens to utvalgte sjakklubber på nettet. 
Caissa har denne siste måneden vært innom flere norske og noen utenlandske sjakklubber. En norsk klubb peker seg ut. Sidene blir redigert av Jan Sigmund Berglund, de blir jevnlig oppdatert, og har en meget god "nyhetsavdeling" der man kan klikke seg bakover i nyhetene om en skulle ha gått glipp av noe. Klubben måtte helt klart bli Trømsø Sjakklubb.
En utenlandsk  
klubb peker seg også ut. Og av en helt bestemt grunn. Caissa har lenge vært på jakt etter et bilde av Paolo Maurensig. Forfatteren av romanen "Lüneburgervarianten". Hun fant det til slutt via Federazione Scacchistica Italiana.
Månedens to utvalgte personlige sjakkhjemmesider. 
Det er ikke lett å velge her. Mange har særdeles gode hjemmesider. Rune Djurhuus og Torstein Hall har allerede vært nevnt.  

Månedens ene utvalgte hjemmeside 
ble denne gangen Thomas Marthinsen med "Min norske sjakkside". Det Caissa her falt for var linkene til sjakkfilmer. I tillegg til mye annet har Thomas Marthinsen hele syv sjakkfilmer å by på. s

sjakkfilmer
Odd Vidar Bakkejords SJAKK Månedens andre utvalgte hjemmeside 
ble Odd Vidar Bakkejords. Siden hans heter "SJAKK" og er spesiell fordi han serverer oss egne sjakkdikt. Blant dem "Ode til Caissa". At han er en mann med mange talenter vil en kort surfetur på sidene hans fort vise. 
En avkoblet lesestund med månedens myte, eventyr eller historie. 
En myte i litterær forstand handler om skapelse, at noe blir til. Caissa presenterer sjakkens myter. Eventyr og historier med til dels kjente historiske skikkelser forekommer også. Du kan gjerne lagre det på egen PC, koble deg fra nettet og lese i ro og mak. Men Caissa forbeholder seg opphavsretten og copyrighten. Hun var selv sterkt medvirkende til at akkurat disse tekstene så dagens lys. Skulle du ønske å lese tekstene i sin helhet, kan Internett/sjakkthrilleren "Sjakk matt på en sommer, eller Caissa snører nettet" anbefales.

lillo@online.no
Internettvju med Gerd Eva Lillo...
copyright act 1956.

. Caissas
oktober-overraskelse
er


født 15/5-51- døpt 17/6-51Og hva har det med sjakk å gjøre?