HovedsideBarne-TV | Bøkene | Tegneserier | Leker | Barnesanger  
Gjestebok | Mail til meg


Hvem er hvem  


Fideli og Farenes Konge

Den hvite stenen er fra 1973. 
Regien er ved Göran Graffman. 
Basert på en bok av Gunnel Linde fra 1964
13 episoder på 30 min hver.

Fia har ikke så mye å gjøre, annet enn å prøve å holde seg unna Malin, som Hampus kaller forkleheksa. Hun klager nemlig på alt Fia gjør. Ikke må hun tråkke på gresset, ikke rote til plenen, ikke klatre på rekkverket osv.. Hun pleier ofte å stå ved grinden og kikke på det som foregår utenfor. Men hun trives best i treet sitt, fint gjemmested. 

Brita, Solbritt og Essy finner ut at de skal hoppe paradis rett utenfor porten der Fia står. De hopper rundt med store kjærligheter på pinner og gjør alt for å friste Fia, og spør om hun vil være med på leke. Når hun sier ja, sier Brita at det får hun ikke, og roper "dumma Fia pling plong, dumma Fia pling plong" 

En dag flytter det noen nye inn like ved siden av, det er den nye skomakeren, og med han følger mange unger. Hampus er nevøen som er med familien etter at foreldrene hans døde, og det er han som har fått de til å flytte rundt overalt etter alt det rare han har funnet på. Alle klager og bråker. Det er ikke så god plass til alle sammen i huset.  Den minste Lulle ender opp med å sove i vedkassen. 

En dag kommer Hampus bort til grinden hvor Fia står.  Han ser at hun holder i den hvite stenen og den steinen har han lyst på og tar den fra henne slik at hun begynner å gråte, han hadde jo tatt fra henne trøstesteinen. Han skulle få steinen hvis han klarer å tegne nese og munn på uret i kirketårnet. Om natten drar han utkledd som et spøkelse for å gjøre dette. Skremmer opp handelsmannen og lager spor oppetter kirkeveggen kaster han tjæreepler opp på klokka og lager et smil. Dermed får han klokka. 

For å få steinen fra Farenes konge (som Hampus kalte seg) tilbake skulle Fideli som hun kaller seg, ikke si et ord på en del dag.  Ikke hele tiden så veldig lett, Malin er som vanlig sur. Men denne dagen får hun gå på sirkus sammen med moren og "häradshövdingen".   Men Fideli får steinen tilbake. 

Neste utfordring er at Hampus må binde en sirkuselefant til frøkens flaggstang. Han løsner  tauet som binder elefanten og med en gjeng unger på slep så leier han elefanten gjennom byen. Forbauselsen er stor langs veien. 

 

For at Fideli skulle få steinen tilbake så måtte hun gå inn i huset hvor den ekle Brita bor og spille noe fint for Hampus på pianoet. Brita gjør alt for at hun ikke skal få slippe inn i huset, og prøver å sabotere spillingen hennes. Men hun får lønn for spillingen, både noe fra bakeren og steinen. Hampus får en liten slant for at han har kommet med skoene til Postmesteren, som er Britas far.

Neste utfordring Fia kom med var at Malin skulle skremmes, og det med at en løve skulle gå utenfor. Fia tror nemlig fortsatt at Hampus - Farenes konge er med sirkusfolket. Løvetemmeren var ikke i så godt humør. Han hadde tannpine og Hampus følger etter han når han skal gjøre noe med tanna. Løvetemmeren blir så sint at han kaster stein etter Hampus. Malin ble skremt, men ikke av en løve, men en rotte i kjelleren. 

Hampus vil ikke ha steinen før han har klart en annen utfordring. Han må gå inn til skomakeren og si til alle at han er Farenes konge og si at alle skal få gå på sirkus. Men de har ikke så mye penger så bare en får lov til å dra. Det blir skomakeren som blir den heldige vinneren som får gå. Så når han kommer hjem har de et lite sirkus hjemme. Han løser oppgaven ved at alle i familien får gå på sirkusplakaten.

Det blir problemer når Brita stjeler den hvite stenen av Hampus. Hun legger den i blomstervasen over pianoet når hun har pianotime hos Fru Petterson. Fia skulle få den tilbake hvis hun klarte å ta den fra Brita, som tok hentet den igjen inne etter at Hampus hadde ransaket henne. Brita gjemmer steinen i en sandhaug.  Hampus hjelper Fia med å lete etter den. De fant den ikke. Fia fikk Brita til å tro at det var en sirkusdiamant og hun går og henter den, pakker den inne og slenger den opp på veien når Lulle og Henning går forbi. De sparker fotball med esken på vei hjem. Skomakeren åpner spent de mange eskene i pakken, og inni en fyrstikkeske ligger stenen som Hampus løper av sted med og gir den tilbake til Fia.

Hampus neste oppdrag var å plassere et egg under dommerens madrass. For å få innpass så tilbyr han seg å jobbe litt. Han raker grusen, så piske teppene. Han kommer opp på soverommet ved at dommeren ber han om å hente pipen som var der, men han måtte også hente tilbake egget om natten. Han blir oppdaget, men stikker av ved å hoppe ned fra verandaen. 

Hampus blir redd, og vil flykte med sirkuset når det drar fra byen, han vil ha Fia med, men hun vil ikke. Hun vil heller at han skal gjemme seg og bli der. Fia henter tepper til han så han kan gjemme seg på det hemmelige stedet deres. Han ber henne samle en skatt, så de har noe i tilfelle de må rømme. Hun tar en kuppel og skjell hos konditoren, noen runde kuler hos postmesteren, en flaggstangtopp, et sykkellys. Når hun skal få steinen tilbake, så finner Hampus den ikke. 

Dommeren finner egget, Malin har kokt i stand en historie og mente at Fru Petterson var den skyldige, og Fia gjemmer seg. Men hun har bare gått for å plukke sopp til soppstuing til middag. Det brevet med en advarsel til Farenes konge har skapt problemer, de tror at det er Fia som har skrevet det. (noe det jo er..) Skomakeren kommer til dommeren, han går litt rart rundt på teppet, mens han forteller hvordan de har det. Han er redd for at de må flytte igjen for noe Hampus har gjort.  Malin sier opp, og dommeren tilbyr en jobb til skomakerens kone.  Siri roper at Hampus ligger i brønnen, de fant pysjamasen hans.

Fia og Hampus sitter inne ved treet og er lei seg, steinen er borte, de tror ikke at dommeren og Malin vill forstå alt de har gjort, og tar seg til å spise soppen som Fia har plukket, den kan jo være giftig. Malin finner dem i gjemmestedet deres.  De blir sendt i seng på dommerens rom mens de venter på doktoren. Ute sitter skomakeren og skriver sin livshistorie i luften..  De klatrer opp i treet og dommeren vil at de skal fortelle hva det er. Skolen begynner snart, og Fia skal begynne sammen med flere av skomakerens unger. 

 


Slik ser de ut i dag.

 


Bestill serien hos www.ginza.se

Den vita stenen

Gunnel Lindes bok på Boklubben

Bestill | Les mer

 

 

 





 

   

 

 


HovedsideBarne-TV | Bøkene | Tegneserier | Leker | Barnesanger  
Gjestebok | Mail til meg