Flåklypa


 ForsideBarne-TV | Gjestebok | Mail til meg


Flaaklypa2.jpg (27386 bytes)Ivo Caprino er uten tvil regnet som en av de aller beste dukkefilmmakerne i verden. Filmene har fascinert barn og voksne i mange generasjoner. For hvem husker vel ikke dukkefilmer som Den standhaftige tinnsoldaten (1955), Karius og Baktus (1955), Askeladden og de gode hjelpere (1961), Reveenka (1961) eller Sjuende far i huset (1966). Dette er alle dukkefilmer som vi mer enn gjerne ser gang på gang. Ivo Caprino har dessuten produsert/regissert flere dusin kinoreklamefilmer med dukker på 50-tallet. Han har også laget en lang rekke oppdragsfilmer uten bruk av dukker. I 1959 regisserte han spillefilmen Ugler I Mosen. Han laget også en rekke TV-innslag med figuren Televimsen i årene 1960-68 og TV-serien Jeg Får Ikke Sove i 1979/80. De siste fem årene har Caprino dessuten produsert fem filmer i sitt eget flerkamera-system.

Solan, Ludvig og alle de andre...

Flåklypa Grand Prix er nok den filmen de fleste av oss forbinder med Ivo Caprino. Dette ikke uten grunn. Filmen markerer på mange måter Ivo Caprinos kunstneriske høydepunkt. Det ble også en kjempestor kommersiell suksess når den kom i 1976. Den skapte lange køer utenfor kinoene. Det regnes også for den filmen flest nordmenn har sett og har solgt over fire milloner billetter. Mennesker utenfor Norge har også fått muligheten til å se Flåklypa Grand Prix. Den er blitt oversatt til over 70 språk. Man regner også med at filmen til en hver tid vises et eller annet sted i verden.

flaklypabil.jpg (16600 bytes)Hvorfor filmen fikk en slik utrolig suksess er det mange grunner til. En av hovedgrunnene er antagelig at den treffer noe i den norske folkeskjela. Vi kjenner oss igjen i filmens mange pussige figurer. Reodor Felgen står for mange som selve symbolet på bygdeorginalen. En del av filmens overraskende suksess ligger også i det at den klarer det utrolige mesterstykket å både bli en film som barna kan ha fullt utbytte av, samtidig som den er fullverdig underholdning for voksne. Med voksne øyne er det ikke vanskelig å se ironien i figurene og i filmen som helhet. Foruten Ivo Caprinos imponerende innsats med dukkene må også Kjell Aukrust tilskrives en del av æren for filmen. Det er hans figurer filmen er basert på.

iltempogigante.jpg (9751 bytes)Flåklypa Grand Prix handler om Reodor Felgen, sykkelreparatør og oppfinner. Han og hans to gode hjelpere Solan og Ludvig har bestemt seg for å delta i et racer-billøp. Reodor Felgen går i gang og bruker all sin oppfinnsomhet og konstruerer superbilen Il Tempo Gigante. Det viser seg imidlertid at ikke alle vil dem vel. Noen gjør alt for å sette kjepper i hjulene for våre venner - bokstavelig talt. Det hele avslutter med det uutholdelige spennende bilracet...

Også kjent som

Bjergköping Grand Prix (Danmark)
Hintertupfinger Grand Prix
Pinchcliffe Grand Prix

Linker

Flåklypa

Flåklypa Grand Prix (1975)

Reodor Felgen
Frank Robert
Ludvig
Toralv Maurstad
Solan
Kari Simonsen
Ben Redic Fy Fazan
Rolf Just Nilsen
Enkefru Stengelføhn-Glad
Wenche Foss
Rudolf Blodstrupmoen
Helge Reiss
Hallstein Bronskimlet
Rolf Just Nilsen
Emanuel Desperados
Harald Heide-Steen Jr.
Soline
Ollvar O. Kleppvold
 Rolf Just Nilsen
   
   


 


 

 

 

   
 

 ForsideBarne-TV | Gjestebok | Mail til meg