Foreningen Norges døvblindes hjemmeside har gleden av å formidle:

Vassause-Marina av Antiokia

Av Bjørn Davidsen


Klikk her , hvis du vil ha gul skrift på svart bakgrunn.

Tilbake til "Den lette og lune siden"

Tilbake til utgivelses-menyen

Hjem


Marina var datter til den hedenske presten Aedisius av Antiokia. Men i sin ungdom fikk hun sans for kristendommen og ble personlig kristen. Dermed kastet faren henne på dør. - Ut av mitt hus! sa den hedenske presten, og sendte sin unge datter hodestups ut i mørket. Stakkars Marina måtte fra nå av livnære seg som gjeter-jente. Men hun var litt av en skjønnhet, får vi tro. Ellers ville hun ikke blitt oppdaget av den romerske guvernøren i Antiokia, Olybrius. Han fikk fraktet henne til slottet sitt - for Olybrius hadde skumle hensikter med henne.

Først prøvde Olybrius å forføre Marina, men hun avviste ham. Han fikk rett og slett en verbal vassause mitt i fjeset. Men den gamle jente-futen gav seg ikke. Han lovet henne like godt ekteskap. Men heller ikke det ville Marina vite av. Hun erklærte kort at hun var en kristen - og avviste alle tilnærmelser fra denne hedenske romeren. Hun ville ikke gå til sengs med ham, verken i eller utenfor ekteskap.

Olybrius ble selvfølgelig rasende. Tenk at denne sta og uregjerlige jentungen ikke satte pris på ham. Han som alle jentene la seg flate for, bare han så på dem. Derfor ble Marina torturert og fristet på de mest usannsynlige måter. Olybrius håpet i det lengste at han skulle få viljen sin. Men den standhaftige Marina bare ba og ba - til Vårherre. Til slutt ble Olybrius så sint at han lot en drake sluke henne. Men det ble verst for draken, for like etter sprakk den så ild og blod sprutet alle veier.

Mange av dem som hadde hørt Marina be, lot seg omvende til kristendommen. Men det kom til å koste dem dyrt. De fikk nemlig hodet sitt skilt fra kroppen straks keiser Deokletian satte i gang sine forfølgelser av kristne. Sier historien.

Men av alle disse, var det trolig bare Marina som fikk helgen-status og blir feiret den dag i dag - hver 20. juli.

Tilbake til toppen

Tilbake til "Den lette og lune siden"

Hjem