Harry Potter

Hovedside Æresliste HP-lenker Hele ordboka
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Engelsk-Norsk ordliste
Søk i etter
Få en gratis søkemotor til ditt websted!


Hvorfor trenges det en ordliste?

J. K. Rowling bruker et fantastisk språk med ord og begreper de færreste av oss Gomper kjenner fra dagliglivet. (Eller "Muggles" som hun skriver.) Vi som leser den norske oversettelsen er velsignet med den like fantastiske oversetteren Torstein Bugge Høverstad. Han har gitt oss ord og navn som inneholder den samme humor og de samme assosiasjoner som de engelske.

Selv om alle bøkene nå er ute på både engelsk og norsk, kan vi fortsatt ha bruk for en komplett liste over alle ”Potter-ordene”.  Det er stadig flere som oppdager bøkene, og mange som ønsker å lese bøkene på originalspråket.

Ordene i listen er hentet fra de syv Harry Potter bøkene, "Harry Potter og de vises stein", "Harry Potter og Mysteriekammeret", "Harry Potter og Fangen fra Azkaban", "Harry Potter og Ildbegeret", "Harry Potter og Føniksordenen", "Harry Potter og Halvblodsprinsen" og "Harry Potter og Dødstalismanene", og de tre ekstra bøkene J.K. Rowling har skrevet fra Potter-universet, "Rumpeldunk igjennom tidene", "Fabeldyr og hvor de er å finne" og "Skalden Skurres historier".

 

Andre ordbøker

Harry Potter ordbøker finnes det flere av på nettet, og de engelske uttrykkene er samlet fra flere av dem. Jeg har forsøkt å finne fram første gang et begrep er brukt i bøkene i tillegg til de viktigste stedene ordet/navnet er brukt.

Ta en kikk på lenkene som kan føre dere langt inn i en forståelse av historien om Harry Potter.

 

 

2 Staver

Utfyllende opplysninger, rettelser og flere uttrykk som bør være med kan du sende til:
bjaas@online.no eller ibaas@online.no
Som takk får du navnet ditt på æreslisten, og et gavekort på to gullgalleoner hos
Honningslurp i Galtvang (kan hentes hos betjeningen).

Det må være minst stykker som har sett på disse sidene siden 3. februar 2001!

 


Denne ordlista er ikke autorisert verken av J. K. Rowling, Warner Bros, Damm forlag eller av oversetteren Torstein Bugge Høverstad. Definisjoner og forklaringer er basert på en lang rekke forskjellige kilder, de fleste er referert på lenke-siden. Trykte ordlister og oppslagsverk er bare unntaksvis nevnt som kilde.

Hva er "Fasiten"?

"Kanon" eller "fasiten" til Harry Potters univers er et spørsmål det er viktig å avklare. De fleste (innkludert undertegnede) begrenser det autoritative innholdet i Harry Potters univers til det vi vet kommer direkte fra J. K. Rowling pluss Høverstads fantastiske oversettelse til norsk. Det vil si følgende i synkende rekkefølge:

  • Bøkene (inkludert skolebøkene) på engelsk og norsk
  • Innholdet på JKRs egen nettside
  • Illustrasjonene i skolebøkene som JKR har laget selv (ikke andre tegninger i bøkene)
  • Intervjuer med JKR hvor hun siteres ordrett
  • Deler av filmer/spill/o.l. som JKR har skrevet eller godkjent, så langt kjennes bare sekvensen i VS hvor vi ser Lilly Potter dø.

Resten er ikke feil, det er bare ikke en del av det vi kan vite sikkert om Harry Potters verden.